Czy robicie przetwory z warzyw i owoców na zimę ? Dziś o najbardziej popularnych ogórkach kiszonych! Jak je przygotować by były smaczne i przetrwały zimę, abyśmy mogli cieszyć się ich smakiem ? oto kilka wskazówek!
1. Ogorki muszą być świeże i pochodzić ze sprawdzonego źródła najlepiej z własnej uprawy. Na bazarkowe i hipermarketowe trzeba
uważać, bo zwiędnięte czy przenawożone wyjdą okropne. Zwłaszcza
przenawożone - po prostu skisną w słoikach.
2. Woda musi być dobrej jakości - ze strudni głębinowej lub oligoceńska.
3. Sól nie może być jodowana. Najlepsza jest zwykła, tania sół kamienna.
4. Słoiki muszą być wyparzone (należy też sprawdzić, czy brzeg się
nie wyszczerbił). Przykrywek najlepiej używać w każdym roku nowych.
5. Proporcje wody do soli: na dwie szklanki wody (pół litra) jedna
płaska łyżka (do zupy) soli. I to jest chyba najważniejsza zasada.
Do każdego wyparzonego słoika wkładam pionowo warstwę ogórków,
starając się układać jak najciaśniej. Na ogórkach układam dwa listki
laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, 2-3 ząbki czosnku, kilka
baldachów suchego kopru oraz kawałek (w zależności od grubości - 2-4
centymetrów) oskrobanego, umytego korzenia chrzanu, pokrojonego na
kawałeczki), szczyptę ziaren gorczycy oraz, jeśli ktoś może, kilka
umytych liści wiśni lub czarnej porzeczki
Wodę z solą zagotowujemy i trzymamy wrzącą na małym ogniu. Nalewamy ostrożnie wodę do słoika, pamiętając, aby
nie nalewać do samego końca, lecz zostawić 2-3 centymetry wolne od
góry.Zamykamy słoiki i odstawiamy. Po kilku tygodniach możemy zajadać pyszne ogórki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz