Na podstawie koloru
owoców i warzyw możemy określić, jakich wartości odżywczych nam
dostarczą i na co korzystnie wpłyną. O tym, że owoce i warzywa są cennym
źródłem witamin i minerałów, wie każdy. Ale kolor także ma znaczenie –
jeden pobudza, inny koi.
Warto zapamiętać, jaki wpływ na nasz organizm mają poszczególne,
podzielone kolorystycznie grupy warzyw i owoców. Dzięki temu będziemy
wiedzieć, po które z nich sięgnąć żeby złagodzić stres, a które warto
jeść przy migrenie. Owoce i warzywa można podzielić na grupy,
charakteryzujące się dużą zawartością konkretnych składników. Taki
podział został wprowadzony zgodnie z ich kolorystyką.
Czerwone owoce i warzywa
dzięki przeciwutleniaczom – antocyjanom i
likopenowi – mają działanie przeciwnowotworowe i spowalniają starzenie
się organizmu. Dzięki zawartości potasu obniżają ciśnienie, pozytywnie wpływają na pracę serca.
Co ciekawe, więcej likopenu zawierają warzywa przetworzone, na przykład
ketchup, koncentrat pomidorowy. Jeśli chcemy zachować młodość, sięgajmy
więc po pomidory, czerwoną paprykę, czereśnie, wiśnie, truskawki,
granaty, buraki, arbuzy i czerwoną kapustę.
Kolory żółty i pomarańczowy wskazują na dużą zawartość karotenoidów, które również opóźniają procesy starzenia i pomagają chronić organizm przed powstawaniem nowotworów. Zeaksantyna i luteina (barwniki - przeciwutleniacze występujące na przykład w kukurydzy) chronią siatkówkę oka przed chorobami i pogorszeniem wzroku. Ponadto luteina zmniejsza ryzyko raka prostaty.
Witamina A korzystnie wpływa na stan włosów, skóry i paznokci, a
witamina C poprawia odporność, zapobiega szybkiemu starzeniu się skóry. W
tej grupie znajdują się więc marchew, cytryny, pomarańcze, morele,
banany, brzoskwinie, kukurydza, dynia.
Zielony oznacza, że warzywa zawierają kwas foliowy, błonnik i
przeciwutleniacze. Kwas foliowy jest niezwykle ważny dla kobiety w
okresie poprzedzającym ciąże i w jej trakcie. Zapobiega on wadom cewy nerwowej u dzieci - bezmózgowiu, przepuklinie oponowo-mózgowej i rozszczepowi kręgosłupa. Błonnik wspomaga trawienie i wzmaga uczucie sytości. Zielone warzywa i owoce wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają anemii,
ale także korzystnie wpływają na nasze samopoczucie i dodają energii. W
naszym menu powinny jak najczęściej gościć kiwi, ogórki, brokuły,
sałata zielona, kapusta, szpinak, szparagi i brukselka.
Przeciw infekcjom
Z kolei po białe warzywa, jak cebula, czosnek, por, kalafior czy patison warto sięgnąć przy infekcjach. Działają one przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Są naturalnymi antybiotykami,
wzmacniają odporność, chronią przed przeziębieniami i grypą. Mogą
obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwory na tle hormonalnym, raka
piersi, prostaty i okrężnicy.
Przeciw starzeniu
Fioletowy i niebieski oznaczają, że warzywa zawierają silne przeciwutleniacze. Opóźniają więc procesy starzenia, chronią serce, wpływają korzystnie na skórę, pobudzają trawienie i mogą obniżyć ryzyko powstawania nowotworów.
Poprawiają także widzenie o zmroku. Dlatego ważne jest, by w naszej
codziennej diecie znalazły się bakłażany, ciemne winogrona i rodzynki,
aronia, jagody, czarne porzeczki, borówka amerykańska czy jeżyny.
info: www.echodnia.eu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz