Na śniadanie dla odmiany od klasycznej owsianki- owsianka pieczona. Ta w wersji z jabłkami i z dodatkiem mąki orkiszowej. Jest przepyszna i smakuje jak ciasto :) Możemy przygotować większą porcję i mieć gotowe śniadanie na 2 dni. Na dodatek jest bardzo łatwa w przygotowaniu i bardzo, bardzo zdrowa! :)
SKŁADNIKI
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mąki orkiszowej
3 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki pestek dyni
3 duże jabłka
400 g maślanki/jogurtu naturalnego
1 jajko
Przepis jest banalny. Mieszkamy wszystkie suche składniki. Dodajemy jogurt i jajko. Mieszamy. Jabłka trzemy na tarce na grubych oczkach i dodajemy do masy. Całość mieszamy i przekładamy do silikonowej formy. Pieczemy ok 30 min w 180C.
świetna lubię taką:D
OdpowiedzUsuńPieczoną owsiankę robię często, szczególnie w okresie jesienno-zimowym :)
OdpowiedzUsuńwłaśnie piekę :) z racji nietolerancji jabłek starłam brzoskwinie ;) czekam na efekty
OdpowiedzUsuń