Pić mleko czy nie pić? Oto jest pytanie. Dietetycy i lekarze
wciąż się spierają, czy krowie mleko faktycznie jest takie zdrowe i czy w ogóle
powinniśmy je pić. Zwolennicy picia mleka podkreślają, że mleko jest źródłem
wapnia i przeciwdziała osteoporozie, przeciwnicy zwracają uwagę na
nietolerancję laktozy u dorosłych i szkodliwość tłuszczu mlecznego. Ja źle
czułam się po wypiciu mleka krowiego- pomimo że je bardzo lubię. Postanowiłam
zrobić więc badania alergiczne aby móc stwierdzić nietolerancje laktozy.
Okazało się iż moje podejrzenia się sprawdziły- nietolerancja laktozy + alergia
na wiele białek. Stąd zaczęłam poszukiwać produktów którymi mogę zastąpić mleko
i zabronione mi produkty. Dziś chciałabym wam przedstawić rodzaje mleka które
możemy znaleźć w sklepie i które warto wybrać.
MLEKO KROWIE
MLEKO PASTERYZOWANE
- podgrzewane kilka-kilkanaście sekund w 60-90ºC, nie zawiera chorobotwórczych
bakterii i może stać w zamkniętym opakowaniu w chłodnym miejscu 1-2 dni, a w
lodówce 3-4. Traci tylko 5-10 proc. witamin, w smaku przypomina świeże mleko.
Powinno się je przegotować.
MLEKO UHT – podgrzewane przez kilka sekund do 135-150ºC, wolne od szkodliwych zarazków. Traci więcej witamin niż podczas pasteryzacji, zmienia smak i zapach. Przechowywane w lodówce zachowuje świeżość ok. 6 miesięcy, w temperaturze pokojowej – 2 miesiące. Po otwarciu nadaje się do spożycia przez 3 dni, przez pierwsze 12 godzin można pić bez gotowania.
MLEKO MIKROFILTROWANE – w procesie filtrowania mechanicznie usuwa się bakterie, martwe komórki i zanieczyszczenia, a potem pasteryzuje się je w temperaturze 72ºC. Ma smak najbardziej zbliżony do zwykłego mleka świeżego (nie przypomina gotowanego). Zachowuje świeżość 14 dni.
MLEKO SKONDENSOWANE – powstaje po odparowaniu części wody. Pakowane jest w puszki, kartony, tuby, czasem się je dosładza. Zamknięte można przechowywać rok. Służy do zabielania kawy i herbaty, jest bazą do sosów i deserów.
MLEKO UHT – podgrzewane przez kilka sekund do 135-150ºC, wolne od szkodliwych zarazków. Traci więcej witamin niż podczas pasteryzacji, zmienia smak i zapach. Przechowywane w lodówce zachowuje świeżość ok. 6 miesięcy, w temperaturze pokojowej – 2 miesiące. Po otwarciu nadaje się do spożycia przez 3 dni, przez pierwsze 12 godzin można pić bez gotowania.
MLEKO MIKROFILTROWANE – w procesie filtrowania mechanicznie usuwa się bakterie, martwe komórki i zanieczyszczenia, a potem pasteryzuje się je w temperaturze 72ºC. Ma smak najbardziej zbliżony do zwykłego mleka świeżego (nie przypomina gotowanego). Zachowuje świeżość 14 dni.
MLEKO SKONDENSOWANE – powstaje po odparowaniu części wody. Pakowane jest w puszki, kartony, tuby, czasem się je dosładza. Zamknięte można przechowywać rok. Służy do zabielania kawy i herbaty, jest bazą do sosów i deserów.
MLEKO BEZ LAKTOZY-
jest to mleko które zostało pozbawione cukru mleczno- laktozy które powoduje
uczulenia u wielu osób przejawiających nietolerancję cukru mlecznego. Ja bardzo
często wybieram właśnie taki rodzaj mleka- w smaku nie różny się prawie w ogóle
od tradycyjnego mleka- jest nieco słodsze, na pewno zasmakuje dzieciom.
MLEKO KOZIE-
Jego atutem jest lekkostrawność, bo kuleczki tłuszczu w nim zawarte są mniejsze
niż w mleku krowim, co ułatwia działanie enzymów i przyspiesza trawienie.
Zawiera sporą ilość wapnia. Mogą je pić osoby uczulone na mleko pochodzące od
krowy. Występujące w mleku kozim białko nie zawiera bowiem frakcji globulin
odpowiedzialnych za reakcje uczuleniowe.
MLEKA ROŚLINNE
Mleko sojowe otrzymywane jest z ziaren soi. Najlepiej
wybierać to bez dodatków. Dobrym źródłem wapnia i białka jest produkowany z
tego mleka ser tofu. Jest też bogate w białko oraz witaminy z grupy B i nie
zawiera laktozy. Ma jednak też wady: może powodować alergie, a długotrwale
spożywane bywa przyczyną problemów z tarczycą (produkty sojowe zawierają
tioglikozydy, które mogą upośledzać pracę tego gruczołu).
Mleko kokosowe
powstaje z wyciśniętego miąższu orzechów kokosowych. Nie zawiera laktozy, mogą
je więc pić osoby na nią uczulone. Najlepiej smakuje jako dodatek do potraw
egzotycznych, np. zielonego curry w stylu tajskim.
Napój kukurydziany
(mleko kukurydziane) powstaje z syropu kukurydzianego i – podobnie jak napój
gryczany – nie zawiera kazeiny.
Mleko ryżowe to
produkt z brązowego ryżu. Zawiera więcej węglowodanów niż mleko krowie, ale nie
ma w swoim składzie wapnia i białka. W sklepach można jednak dostać mleko
ryżowe lub produkty na jego bazie, które są dodatkowo wzbogacone
witaminami i minerałami.
Napój gryczany
(mleko gryczane) jest produkowany z ziarna gryki i soi. Nie zawiera laktozy,
glutenu ani kazeiny, co sprawia, ze mogą go pić osoby uczulone na białko mleka
zwierzęcego.
Polecam artykuły dotyczące mleka na stronie:http://www.poradnikzdrowie.pl/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz