PRZEPIS
0,5 kg drobiowej wątróbki
30 dag pieczarek
mały seler
2 -3 cebule
2 - 3 marchewki
3 jajka
przyprawy
Mięso(u mnie udka z kurczaka bez skóry oraz piersi z kurczaka) z warzywami (seler, marchewka,
cebula) gotować w lekko osolonej wodzie aż do miękkości. Następnie
odcedzić, trochę wywaru zostawić do pasztetu. W osobnym garnuszku zalać wątróbki gorącą wodą i gotować około 5 minut, wyjąć na talerz.
Pieczarki poddusić na teflonowej patelni na odrobinie wody. Wszystkie składniki zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa lub użyć blendera.. Dodać przyprawy według smaku,
starannie wyrobić ręką
Oddzielić żółtka od białek, żółtka dodać do pasztetu i ponownie wyrobić.
Z białek ubić sztywną pianę, dodać do masy i bardzo delikatnie
wymieszać.
Całość przełożyć do silikonowej keksówki i
upiec w piekarniku. Czas pieczenia przy temperaturze 180 - 200 stopni
około 1 godziny.
DOMOWE PASZTETY SĄ NAJLEPSZE: JA ROBIĘ CZĘSTO Z KACZKI I KRÓLIKA: POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pasztet-z-krolika.html