Pyszna zarówno na wytrawnie jak i na słodko. Grube, pulchne i smakujące inaczej niż tradycyjne- koniecznie wypróbujcie! :)
Składniki:
mleko 200ml
drożdże 15g
cukier 20g
mąka pszenna 150g
1 jajko
Przygotowujemy rozczyn –
do garnka wlewamy mleko, podgrzewamy lekko, żeby było ciepłe. Dodajemy
pokruszone świeże drożdże, cukier i łyżkę mąki. Wszystko mieszamy
dokładnie i zostawiamy pod ściereczką do wyrośnięcia na około 15 minut.
Po tym czasie wlewamy rozczyn do miski, wbijamy jajko, dodajemy
pozostała mąkę i miksujemy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy cienką
warstwę ciasta, mniej więcej na 2-3mm Naleśniki smażymy na małym ogniu,
pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz