Propozycja w sam raz na zbliżające się święta. Pasztet to obowiązkowa potrawa jaka zawsze gości na świątecznym stole. Zarówno pasztet mięsny (który niedługo również przygotuję i zamieszczę tutaj przepis), robię go z chudego mięsa kurczaka i podrobów. Jest pyszny i zdrowy. Ale dziś coś bez mięsa. Zapewniam jednak że zasmakuje również zagorzałym mięsożercom. Tak więc kolejny zdrowy i wartościowy przepis koniecznie do przygotowania! :)
PRZEPIS
- 250g czerwonej soczewicy
- 250g pieczarek
- 1 seler
- 1 marchew
- 3 jajka
- przyprawy: curry, papryka słodka, zioła, przyprawa grzybowa
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- opcjonalnie: kilka ząbków czosnku, cebula
- garść ziaren słonecznika, bądź pestek dyn
- Soczewicę namoczyć przez kilka godzin (ja moczyłam całą noc).
- Odsączyć soczewicę z wody, w której była moczona, zalać świeżą i gotować do miękkości- około 20 minut.
- Marchewkę, selera i pieczarki obrać ze skórki, pokroić w kawałki i ugotować.
- Ugotowane warzywa zmiksować z soczewicą, żółtkami, sosem sojowym i przyprawami.
- Białka ubić na sztywną pianę, a następnie połączyć z wcześniej przygotowanym farszem.
- Wszystko przełożyć do formy "keksówki" wyłożonej papierem do pieczenia i posypać na wierzchu ziarnami słonecznika.
- Całość piec około godziny w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz