Dorada
Sparus aurata
Doradę najczęściej spotkamy przy dnie piaszczystym lub
porośniętym trawą morską. Zazwyczaj przebywa na głębokościach nie
większych niż 30 metrów. Dorosłe osobniki potrafią dotrzeć nawet na 150
metrów w głąb toni wodnej.
Wiosną dorada przemieszcza się w kierunku słonawych wód przybrzeżnych, w okolice ujść rzek oraz lagun. Żywi się mięczakami.
WYSTĘPOWANIE
Dorada występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części Oceanu Atlantyckiego.
STAN
Większość stad dziko żyjącej dorady w Morzu Śródziemnym jest przełowiona. Dotychczas nie podjęto stanowczych działań w celu ich odbudowy. Hodowle prowadzone są w otwartych klatkach, co negatywnie wpływa na środowisko naturalne.
PRZEPIS
Doradę oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem. Obkładamy kilkoma plasterkami masła. Warzywa (cukinia, marchew, czerwona cebula) kroimy i obkładamy rybę. Zawijamy w folię i pieczemy ok 35-40 min w 180C z termoobiegiem.
Wiosną dorada przemieszcza się w kierunku słonawych wód przybrzeżnych, w okolice ujść rzek oraz lagun. Żywi się mięczakami.
WYSTĘPOWANIE
Dorada występuje w Morzu Śródziemnym oraz pasie wód przybrzeżnych środkowej części Oceanu Atlantyckiego.
STAN
Większość stad dziko żyjącej dorady w Morzu Śródziemnym jest przełowiona. Dotychczas nie podjęto stanowczych działań w celu ich odbudowy. Hodowle prowadzone są w otwartych klatkach, co negatywnie wpływa na środowisko naturalne.
PRZEPIS
Doradę oczyszczamy, nacieramy solą, pieprzem. Obkładamy kilkoma plasterkami masła. Warzywa (cukinia, marchew, czerwona cebula) kroimy i obkładamy rybę. Zawijamy w folię i pieczemy ok 35-40 min w 180C z termoobiegiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz