Składniki
10
płatów makaronu lasagne
500
g mięsa
mielonego
400
g krojonych
pomidorów z
puszki
1
cebula
bazylia,
oregano, chili, sól, pieprz
200
g sera
mozarella
Cebulę
drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać
drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni.
Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor.
Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się
rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny,
chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć,
odparowując jednocześnie sos. Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć
solą i pieprzem. Odstawić z ognia. Naczynie
żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu
ułożyć na dnie. Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i
polać sosem. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia
i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu posypać serem.
Piec
około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.
Uwielbiam lasagne i mięsem mielonym :) Kaloryczna ale pyszna.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie :)