Po wczorajszym kalorycznym obiedzie na który przepis w poprzednim poście, czyli lasagne z mięsem, dziś coś bardzo lekkiego i dietetycznego. Pierś z kurczaka w sosie z groszkiem i fasolką. Podałam z moją ulubioną kaszą pęczak. A dziś w planach kulinarnych: tarta z kurczakiem i brokułami, dietetyczny chlebek i ciastka owsiane z miętą i gorzką czekoladą :) Przepisy już wkrótce:) A teraz zapraszam na kurczaka :)
PRZEPIS
puszka groszku
pół opakowania mrożonej fasolki szparagowej
2 piersi z kurczaka
koperek
2 łyżki śmietany 12%
łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
świeży koperek
sól i pieprz
Kurczaka kroimy w małe kawałki przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i chwile podsmażamy kurczaka. Dolewamy bulion lub wodę i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Dodajemy rozmrożoną fasolkę i groszek. Dusimy przez chwilę i doprawiamy do smaku. W szklance mieszamy śmietanę z mąką ziemniaczaną. Dodajemy mieszankę na patelnie i mieszamy aż sos zgęstnieje. Posypujemy koperkiem :) PYCHA!
Fajne :) Muszę spróbować jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńbaardzo smaczne :) mozna dodac jeszcze brokuły
OdpowiedzUsuń