poniedziałek, 10 lutego 2014

Duszone boczniaki i sos

Boczniaki są tak uniwersalne że można je wykorzystać na wiele sposobów. Ja przygotowałam sos z duszonych boczniaków. Sosu zrobiłam całą dużą patelnię więc był podany aż na 3 sposoby. Pysznie smakuje zarówno z makaronem, jako dodatek do mięsa czy w formie zapiekanej. W najbliższym czasie planuję robić również ,,flaczki" z boczniaków. Czy ktoś na sprawdzony przepis na taką zupę ? :) Bardzo proszę o wasze sprawdzone przepisy z boczniakami, gdyż zamierzam dalej eksperymentować z tymi grzybami.


PRZEPIS

Boczniaki kroimy na drobne paski. Cebulę kroimy w pióra. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę. Po chwili dodajemy boczniaki i dusimy pod przykryciem do miękkości (ok 15 min), w międzyczasie dolewamy wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu dodałam również natkę pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz