Składniki:
- 1 szklanka suszonych grzybów
- włoszczyzna
- masło klarowane do smażenia
- cebula
- śmietana
- ziele angielskie
- pieprz
- liść laurowy
- sól
- makaron
- pietruszka do posypania
W garnku namaczamy grzyby w około 500 ml zimnej wody. Odstawiamy na ok. pół godziny.
W tym czasie gotujemy wywar warzywny: umytą i obraną marchewkę, pietruszkę, selera, pora, jedną cebulę, czosnek, ziarenka ziela angielskiego, pieprzu, listek laurowy oraz odrobinę soli zalewamy ok. 1 litrem wody i gotujemy na małym ogniu do miękkości warzyw. Wyławiamy warzywa z wywaru, marchewkę i korzeń pietruszki można pokroić w plasterki i z powrotem wrzucić do zupy. Namoczone grzyby gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 15 minut. Wywar z grzybów wlewamy do wywaru z warzyw, a grzyby kroimy w drobną kostkę. Pokrojone grzyby smażymy na maśle z 1 cebulką pokrojoną w drobną kostkę oraz odrobiną pieprzu, do czasu, aż cebula się zarumieni. Przekładamy usmażone grzyby i cebulę do zupy, dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Zabielamy zupę odrobiną śmietany, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz