poniedziałek, 30 grudnia 2013

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Kolejny przepis z wigilijnego stołu. Każdy zna, każdy lubi, każdy przygotowuje. Klasyczna sałatka jarzynowa z majonezem. Przepis pewnie nie jest wam również obcy :) Myślę ze wszyscy- bez wyjątku mają tę sałatkę na świątecznym stole. Ja uwielbiam i jest to smak typowo kuchni mojej mamy, który kojarzę właśnie z domem. Jak wiadomo smakuje najlepiej w święta :)

Składniki

  • Gotowane warzywa :
  • ziemniaki-8,
  • marchew-6,
  • pietruszka (korzeń)- 2,
  • 1 mały seler,
  • jajka na twardo-6,
  • ogórki kiszone lub z octem-6
  • 2 cebule lub biała część dużego pora,
  • czosnek-2 ząbki,
  • 1 jabłko
  • 1 puszka groszku zielonego, konserwowego,
  • pietruszka zielona (natka) lub koper-do smaku, a potem do posypania całości.
  • 1 słoik 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary",
  • sól-do smaku

Umyć i ugotować, tak by się nie rozgotowały w łupinach warzywa : ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler oraz jajka na twardo. Potem powyższe składniki, gdy przestygną obrać i  pokroić na drobną kostkę. Oprócz tego pokroić drobno cebulę lub białą część pora, czosnek-przez praskę, jajka, ogórki-odsączone, jabłko, pietruszkę zieloną lub koper. Wszystko dać do dużej miski.
Dodać do tego 1 puszkę groszku zielonego konserwowego-odsączonego i 1 słoik, 320 gram majonezu dekoracyjnego "Winiary". Wymieszać i rozdzielić do salaterek, odstawić w chłodne miejsce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz