niedziela, 29 grudnia 2013

Śledzie w śmietanie

Po śledziach w oleju przyszedł czas na śledzie w śmietanie. Dla mnie zdecydowanie faworyt, zarówno w smaku oraz kaloryczności(śmietanę możemy zastąpić jogurtem), jednak ja na świąteczny stół ptygotowałam wersję klasyczną. 

Składniki
 
3 filety śledziowe solone matias
2 jabłka 
1 cebula czosnkowa 
1 pęczek koperku 
sok z cytryny 
śmitana 
 biały pieprz
 
Przygotowanie:
 
Jabłka kroimy w cienkie słupki, kropimy sokiem z cytryny, dodajemy pokrojoną w cienkie piórka cebulę, posiekany koperek, śmietanę, całość mieszamy, doprawiamy cukrem i pieprzem, dodajemy pokrojone w kostkę (wcześniej namoczone) śledzie, mieszamy razem odstawiamy w chłodne miejsce.


1 komentarz: