niedziela, 24 września 2017

Z miłości do lokalności -recenzja

Z miłości do lokalności. Tradycyjne dania w nowej odsłonie.
Autor: Tomasz Jakubiak
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 2017
Ilość stron: 224


Tomasz Jakubiak od dawna prowadzi program który śledzę w telewizji kuchnia+. Już kilka sezonów przedstawia nam regionalne produkty, ludzi którzy tworzą zdrowe produkty z tradycjami. Jego misją jest przybliżanie sezonowych, lokalnych i regionalnych smaków i potraw. Jedzenie produktów lokalnych wytwarzanych w naszej najbliższej okolicy jest zgodne z ideą slow life co ja od dawna praktykuję. 
“Z miłości do lokalności” jest to książka która pokazuje tradycje Polskiej kuchni, naturalną żywność i produkcję w gospodarstwach nie w wielkich fabrykach. Bardzo się ciesze że powstała ta książka i coraz więcej ludzi zwraca uwagę na pochodzenie i sposób produkcji i uprawy naszego jedzenia. w książce znajdziemy wiele przepisów na regionalne sezonowe dania znane od pokoleń. Możemy również przeczytać o chlebie od Piwońskich, mięsie z Ostrzeszowa, boczku ze świni złotnickiej, twarogu miechowskim, serach z Ranczo Frontiera czy chrzanie Dros z Ojsakowa. Ja również poszukuję w swojej okolicy dobrego chleba, gospodarstw które uprawiają eko warzywa. W ksiązce również znajdują się ciekawe historie bohaterów tworzących lokalne produkty. 
Tomasz Jakubiak tworząc przepisy wykorzystuje dobre lokalne produkty oraz bazuje tylko na produktach sezonowych. W dzisiejszych czasach kiedy zalewa nas przetworzona żywność tak ważne jest abyśmy zainteresowali się tym tematem i podejmowali świadome wybory.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz