poniedziałek, 4 stycznia 2016

Jaglane cytrynowe ciasteczka z makiem

Ciasteczka jaglane, bez dodatku cukru. Jeszcze ze swiątecznym akcentem- dodatek maku i skórki pomaranczowej nadaje mi aromat i smak jeszcze iście świąteczny. Pyszne i chrupiące!

SKŁADNIKI
  • 125g mąki jaglanej
  •  100g mąki ryżowej
  • 25g maku
  • 130g ksylitolu
  • 175g masła lub oleju kokoswoego
  • 1 żółtko
  • sok z cytryny okraz skórka
Wykonanie:
Suche składniki wymieszac dokładnie. Wrzucić pokrojone w nieduże kawałki masło i przesiekać z suchymi składnikami, aż powstaną grudki. Dodać żółtko oraz skórkę i sok z cytryny, po czym zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość około 5 mm, wycinac lub formowac wzory.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10 – 12 minut, aż ciastka się zarumienią.