sobota, 19 grudnia 2015

Kopytka szpinakowe z semoliną

Kopytka z  dodatkiem szpinaku i semoliny- idealne. Można przygotować do nich pyszny sos pomidorowy- szybki obiad gotowy. Świetnie również przygotować większą ilość i zamrozić- po rozmrożeniu nie tracą na smaku- polecam :)

SKŁADNIKI
około 70 dag ziemniaków
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
około 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki semoliny
1 łyżeczka masła
sól
PRZEPIS
1. Szpinak rozmrażam, podgrzewając na bardzo małym ogniu odparowując całą wodę. Dodaję masło.
2. Ziemniaki miażdżę tłuczkiem zaraz po ugotowaniu.
3. Do ziemniaków dodaję szpinak i mieszam całość na jednolitą masę, dodaję mąkę i semolinę.
4. Wyrabiam ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki pszennej, ale nie dużo, żeby kluseczki były mięciutkie po ugotowaniu.
5. W dużym garnku gotuję wodę, którą solę do smaku. Na wrzątek wrzucam kopytka i zaraz jak wypłyną i się zagotują, gotuję maksymalnie pół minuty. Wyjmuję jednorazowo dużym czerpakiem, bo są jednakowo ugotowane.