SKŁADNIKI
około 70 dag ziemniaków
1/2 opakowania mrożonego szpinaku
około 3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżki semoliny
1 łyżeczka masła
sól
1. Szpinak rozmrażam, podgrzewając na bardzo małym ogniu odparowując całą wodę. Dodaję masło.
2. Ziemniaki miażdżę tłuczkiem zaraz po ugotowaniu.
3. Do ziemniaków dodaję szpinak i mieszam całość na jednolitą masę, dodaję mąkę i semolinę.
4. Wyrabiam ciasto. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę mąki
pszennej, ale nie dużo, żeby kluseczki były mięciutkie po ugotowaniu.
5. W dużym garnku gotuję wodę, którą solę do smaku. Na wrzątek wrzucam kopytka i zaraz jak wypłyną i się
zagotują, gotuję maksymalnie pół minuty. Wyjmuję jednorazowo dużym
czerpakiem, bo są jednakowo ugotowane.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz