Owoc ma kształt kulisty lub przypominający gruszkę, charakteryzuje się
żółtopomarańczową skórką, miękkim, słodkim i soczystym miąższem.
W miąższu znajdują się liczne błyszczące, czarne nasionka, zapachem
przypominające rzeżuchę i mające ostry smak ze względu na zawartość
oleju gorczycznego. Miąższ jest prawie pozbawiony kwasów i tym
smaczniejszy, im bardziej pomarańczowy. Owoc osiąga około 40 cm długości
i 30 cm średnicy. Przy zakupie powinno wybierać się owoce dojrzałe,
czyli wyraźnie pomarańczowe i lekko miękkie, jako, że owoce dojrzałe
charakteryzują się zwiększonym poziomem składników odżywczych.
W owocach i liściach papai znajduje się papaina - enzym wykorzystywany
w lecznictwie oraz przyśpieszający trawienie produktów białkowych.
Papaina jest skuteczna ponieważ jest aktywna zarówno w środowisku
kwaśnym, jak i alkalicznym, przez co może być aktywna nie tylko
w żołądku, ale też w dwunastnicy. Papaja wpływa korzystnie i łagodząco
na błonę śluzową żołądka, jest wielce pomocna przy zgadze, wzdęciach
i zaparciach. Uważa się, iż papaję można stosować zapobiegawczo u
pacjentów cierpiących z powodu problemów stawowych.
Miąższ
papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych
korzystnie wpływających na zdrowie. Z tego też względu papaję w wielu
krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. Papaja to dobre źródło
witamin: beta karotenu, karotenoidów, witaminy C, witaminy B5, witaminy
B6, kwasu foliowego i witaminy E, składników mineralnych: potasu
i magnezu, a także błonnika pokarmowego, licznych antyoksydantów (np.
likopenu i polifenoli). Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego
cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego
utlenianiu i chronią układ krwionośny. Zawarty w niej alkaloid karpaina
pozytywnie wpływa na wzmocnienie mięśnia sercowego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz