piątek, 20 listopada 2015

Papaja

Owoc ma kształt kulisty lub przypominający gruszkę, charakteryzuje się żółtopomarańczową skórką, miękkim, słodkim i soczystym miąższem. W miąższu znajdują się liczne błyszczące, czarne nasionka, zapachem przypominające rzeżuchę i mające ostry smak ze względu na zawartość oleju gorczycznego. Miąższ jest prawie pozbawiony kwasów i tym smaczniejszy, im bardziej pomarańczowy. Owoc osiąga około 40 cm długości i 30 cm średnicy. Przy zakupie powinno wybierać się owoce dojrzałe, czyli wyraźnie pomarańczowe i lekko miękkie, jako, że owoce dojrzałe charakteryzują się zwiększonym poziomem składników odżywczych.

W owocach i liściach papai znajduje się papaina - enzym wykorzystywany w lecznictwie oraz przyśpieszający trawienie produktów białkowych. Papaina jest skuteczna ponieważ jest aktywna zarówno w środowisku kwaśnym, jak i alkalicznym, przez co może być aktywna nie tylko w żołądku, ale też w dwunastnicy. Papaja wpływa korzystnie i łagodząco na błonę śluzową żołądka, jest wielce pomocna przy zgadze, wzdęciach i zaparciach. Uważa się, iż papaję można stosować zapobiegawczo u pacjentów cierpiących z powodu problemów stawowych.

   Miąższ papai zawiera ogromne ilości witamin i substancji bioaktywnych korzystnie wpływających na zdrowie. Z tego też względu papaję w wielu krajach nazywa się „owocem dobrego zdrowia”. Papaja to dobre źródło witamin: beta karotenu, karotenoidów, witaminy C, witaminy B5, witaminy B6, kwasu foliowego i witaminy E, składników mineralnych: potasu i magnezu, a także błonnika pokarmowego, licznych antyoksydantów (np. likopenu i polifenoli). Bogactwo błonnika pozwala na obniżenie złego cholesterolu we krwi, a witamina C i E oraz karotenoidy zapobiegają jego utlenianiu i chronią układ krwionośny. Zawarty w niej alkaloid karpaina pozytywnie wpływa na wzmocnienie mięśnia sercowego