czwartek, 15 października 2015

Bułeczki z jarmużem i soczewicą

Wytrawne bułeczki idealnie nadają się na drugie śniadanie, możemy zabrać je w drogę  czy podać jako dodatek np. do zupy krem.  Pyszne, łatwe w przygotowaniu i zdrowe- pieczemy!

SKŁADNIKI
1 szklanka mąki pełnoziarnistej
1/2 szklanki maki z ciecierzycy
1 szklanka napoju owsianego ALPROhttp://www.alpro.com/pl
1 garść zblanszowanego jarmużu
1 szklanka ugotowanej zielonej soczewicy
jajko
sól i pieprz
ulubione zioła

PRZEPIS
Mieszamy mąki i zalewny ja napojem ALPRO (możemy zamienić na wodę). Odstawiamy na min 1 godzinę. W tym czasie gotujemy zieloną soczewicę. Jarmuż siekany i blanszujemy. Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy jajko, jarmuż i soczewicę. Doprawiamy sola i pieprzem oraz ziołami. Formujemy małe bułeczki, układamy na blaszkę. Pieczemy ok godziny w 180C.