wtorek, 25 sierpnia 2015

Knedelki z batatów

Pyszne mini knedelki z batatów. Słodkie ziemniaki idealnie pasują do zrobienia kluseczek- dodatek słodkich owoców również świetnie pasuje.Polecam zastąpić tradycyjne ziemniaki- puree z batatów a smak na pewno was zaskoczy!
 
SKŁADNIKI
1 duży batat (ok. 500g)
szczypta soli
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mąka do podsypywania (pszenna lub ryżowa)
dodatkowo:
owoce


PRZEPIS
  • Batata oczyszczamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C przez ok 50 minut, do momentu aż batat będzie zupełnie miękki
  • Lekko przestudzonego ziemniaka obieramy ze skórki, a miąższ rozgniatamy dokładnie widelcem lub blendujemy, dodajemy szczyptę soli oraz mąkę ziemniaczaną
  • z masy formujemy kółka, nadziewamy truskawką i zlepiamy.
  • Knedelki gotujemy we wrzątku, odcedzamy po 4 minutach od wypłynięcia na wierzch




250 g upieczonego batata 50-60 g mąki kukurydzianej (myślę, że ryżowa też się sprawdzi) 2 łyżki tapioki (lub skrobi ziemniaczanej, czy kukurydzianej) 1 łyżka płatków drożdżowych (można pominąć) sól morska do smaku oliwa z oliwek lub masło klarowane dla nie wegan, do okraszenia tymianek (u mnie suszony) Przygotowanie: Batata myjemy, osuszamy, owijamy w folię aluminiową lub papier do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C około 1 godziny i 20 minut (sprawdzić po upływie 1 godziny czy już jest miękki). Ja piekę go dzień wcześniej Ostudzony, obrany ze skórki batat dokładnie rozdrabniamy (u mnie przepuszczam przez maszynkę do mięsa) Do zmielonego batata dodajemy odmierzoną mąkę kukurydzianą, skrobię i płatki drożdżowe, mieszamy dokładnie wszystkie składniki, solimy do smaku (jeśli ciasto wydaje się nam za mokre, dosypujemy jeszcze trochę mąki kukurydzianej, małe porcje. Ciasto ma być luźne ale powinno się ładnie formować, nie kleić) Gotowe ciasto dzielimy na 2-3 części, stolnicę podsypujemy mąką kukurydzianą Z ciasta formujemy wałek o grubości ok. 1,5 cm, kroimy go na ok. 2-3 cm kawałki-romby i odkładamy je na talerz lub deseczkę lekko podsypaną mąką W garnku z szerszym dnem zagotowujemy wodę, dodajemy 1/2 łyżeczki soli Do gotującej się wody wrzucamy pierwszą partię przygotowanych kopytek, lekko mieszamy, gotujemy kopytka na średnimi ogniu (u mnie 5-6 w kuchence elektrycznej) 3-4 minuty od momentu wrzenia (nie mają bulgotać tylko się spokojnie gotować) Dolewamy do garnka 2 łyżki zimnej wody i przy pomocy łyżki cedzakowej wyjmujemy kopytka z garnka, przekładamy je bezpośrednio na talerz i podajemy okraszone oliwą lub masłem klarowanym z dodatkiem świeżego lub suszonego tymianku Z pozostałymi kopytkami postępujemy jak w punktach 7-8

Czytaj dalej na Mama Alergika Gotuje: http://www.mamaalergikagotuje.pl/kopytka-z-batatow-bezglutenowe-bez-jajek/