środa, 17 czerwca 2015

Superprodukt tygodnia - kalarepa

Kalarepa zawiera sporo wartości odżywczych i przeciwutleniaczy. Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karotenu i soli mineralnych: wapnia, magnezu, żelaza i fosforu.
Jedna, średnich rozmiarów główka kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Kalarepa zawiera luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania wzroku. Korzystnie wpływa na układ trawienny. 
Dzięki zawartości włókien roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza wydzielanie żółci i usprawnia trawienie. Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających.
Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii. Mimo iż jest odmianą kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu. 
Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się młode listki kalarepy, które można wykorzystać jako składnik sałatek. 
A u mnie dziś pyszna zupa krem z kalarepy- przepis już jutro :)

A chętnie również poznam wasze przepisy na kalarepkę, czekam na komentarze! :)