Czy próbowaliście upiec brukselkę? Jeśli nie, czas to zmienić! Dzięki temu, warzywo to zasmakuje nawet osobom które od zawsze twierdzą że brukselka jest nie jadalna. Ja ją uwielbiam! Zarówno gotowaną ale także taką pieczoną. Nabiera całkiem nowego innego, pysznego smaku. Polecam z dodatkiem oliwy i ziół. Ja przy okazji upiekłam również marchewkę, na którą przepis znajdziecie już na blog. Brukselka jest bardzo wartościowym warzywem, na dodatek tanim więc, warto włączyć ją do jadłospisu!
SKŁADNIKI
1 kg brukselki
0,5 kg marchewki
kilka łyżek oliwy
zioła (ja posiadam pyszną ekologiczną mieszankę ziół do warzyw)
PRZEPIS
Brukselkę obieramy z zawnętrznych liści. Marchew obieramy i kroimy w słupki. Warzywa umieszczamy na blaszce do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy ziołami. Pieczemy ok 30 min w 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz