poniedziałek, 15 grudnia 2014

Pasztet warzywny- zdrowy, pyszny i dietetyczny!

Dziś pyszna propozycja i alternatywa dla ciężkiego, mięsnego pasztetu. Pasztet a może pieczeń z warzyw świetnie sprawdzi się na świątecznym stole, ale również jako propozycja zdrowa na co dzień. Szybka i łatwa do zrobienia więc nie czekajmy :)

SKŁADNIKI:
  • 5 marchewek
  • 3 pietruszki
  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • pęczek natki pietruszki
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • olej rzepakowy 2 łyżki
  • 2 płaskie łyżeczki majeranku
  • 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu
  • sól do smaku
 Warzywa tarkujemy na drobnych oczkach. Ugotowane ziemniaki dokładnie przeciskami przez praskę. W dużej misce łączymy: ziemniaki, warzywa, płatki owsiane, olej oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki. Pieczemy ok godziny w 180C.