sobota, 14 czerwca 2014

Dietetyczna potrawka z fasolki

Młoda fasolka szparagowa to warzywo które uwielbiam! Zdecydowanie czekam na nie cały rok. Po sezonie szparagowym który jest równie wyczekiwany następna w kolejce jest fasolka. Zapewne teraz będzie bardzo często gościć na moim stole. Polecam eksperymentować z tym przepysznym i bardzo zdrowym warzywem. W Polsce najczęściej fasolkę podaje się z masłem czy bułką tartą- fakt jest to pyszna propozycja jednak nie do końca zdrowa i dietetyczna. Od czasu do czasu oczywiście możemy sobie na nią pozwolić ale zachęcam do przygotowywania innych dań. Smak młodej fasoli jest cudowny nie potrzebuje więc wiele przypraw czy wymyślnych kombinacji. Ja przedstawiam wam dziś fasolkę w sosie pieczarkowym. Sos oczywiście lekki i zdrowy, posypany świeżą natką pietruszki bogatą w witaminę C. Samo zdrowie więc cieszmy się smakiem. A już jutro zapraszam na pierwszy post z cyklu ,,Czego warto szukać na sklepowych półkach". :) Miłej soboty :)

PRZEPIS
1 kg młodej fasolki
250 g pieczarek
1 mała cebula
sól i pieprz
świeża natka pietruszki
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżka śmietany do sosów 12% lub jogurtu naturalnego

Fasolkę myjemy i odcinamy końcówki. Gotujemy w lekko osolonej wodzie ok 10-15 min aby zachowała jędrność. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Cebulkę siekamy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło dodajemy cebulkę i pieczarki. Podsmażamy i dusimy do miękkości kiedy pieczarki puszczą sok. Na koniec dodajemy łyżkę śmietany, solimy i pieprzymy do smaku. Posypujemy natką pietruszki. Podajemy z fasolką.