piątek, 16 maja 2014

Zupa krem z zielonych szparagów

Pyszna zielona zupa krem z zielonych szparagów. Jedzmy póki trwa sezon. Pyszne i zdrowe szparagi trzeba wykorzystać jak najbardziej intensywnie gdyż niedługo już znikną z ryneczków warzywnych :( Ale tymczasem delektujemy się smakiem :)

PRZEPIS
  • 1 pęczek - zielonych szparagów
  • 1 l - wywaru jarzynowego
  • 2 łyżki - mascarpone
  • 2 łyżki - soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
 Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito). Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.