poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Chleb z amarantusem

Zdrowy pełnoziarnisty chleb z ziarnami amarantusa. Na dodatek pieczony w piekarniku, bez maszyny i zakwasu a pomimo tego pyszny i równie wartościowy. Długo zachowuje świeżość, jest dość twardy i specyficzny-czuć małe ziarenka amarantusa oraz sezam który w moim chlebku występuje z dużej ilości. Zapraszam na przepis.


SKŁADNIKI
250 g mąki żytniej pełnoziarnistej
50 g ziaren amarantusa
50 g sezamu
100 g otrąb (mix orkiszowe, żytnie i pszenne)
woda  ok 300 ml.
sól

Łączymy wszystkie suche składniki. Dodajemy łyżeczkę soli i dodajemy wodę. Odstawiamy na ok 30 min aż  suche składniki wchłoną wodę. Po tym czasie sprawdzamy ciasto. Powinno być dość gęste ale nie stałe. Ewentualnie dolewamy jeszcze trochę wody. Przekładamy do keksówki i pieczemy w piekarniku ok 60 min w 180C z termoobiegiem.




1 komentarz: