poniedziałek, 24 lutego 2014

Lasagne z mięsem mielonym

A dziś na obiad proponuję lasagne z mięsem mielonym. Każdy zna, lubi i myślę że każdy będzie potrafił zrobić :) Miłego poniedziałku i całego tygodnia :)



Składniki
10 płatów makaronu lasagne
500 g mięsa mielonego
400 g krojonych pomidorów z puszki
1 cebula
bazylia, oregano, chili, sól, pieprz
200 g sera mozarella




Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na patelni, aż się zeszkli. Dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć, aż cebulka się przyrumieni. Dodać mięso mielone i dalej smażyć aż całkowicie zmieni kolor. Dodać pomidory, bazylię i oregano i dusić, aż pomidory się rozgotują. Wtedy dodać koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, chili i łyżeczkę cukru dla wyciągnięcia smaku. Chwilę smażyć, odparowując jednocześnie sos. Gdy sos stanie się gęsty, oprószyć solą i pieprzem. Odstawić z ognia. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek. Miękkie płaty makaronu ułożyć na dnie. Na płaty wyłożyć jedną trzecią nadzienia i polać sosem. Ponownie ułożyć makaron i jedną trzecią nadzienia i powtórzyć czynność jeszcze raz. Na końcu posypać serem.
Piec około 30 minut w piekarniku w temperaturze 180 C.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam lasagne i mięsem mielonym :) Kaloryczna ale pyszna.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń