Chili con Carne - tradycyjna potrawa kuchni meksykańskiej. Główne składniki to: różnego rodzaju papryka chili, cebula, czosnek, pomidory i mielone lub drobno siekane mięso (zwykle wołowina, czasem spotyka się inne, istnieją też wersje wegetariańskie). Potrawę przyprawia się za pomocą kminu rzymskiego (kuminu) i pieprzu. Często dodaje się też inne składniki w tym ziarna fasoli i kukurydzy.
Wszystkie składniki są drobno siekane lub rozcierane (w przypadku
fasoli i kukurydzy czasem dodaje się je w całości), następnie krótko
smażone i duszone. Przyprawia się je dość intensywnie. Dzięki
zastosowaniu pomidorów danie posiada czerwony kolor, a papryce chili
charakterystyczny, ostry smak.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. "
Ta defincja w skrócie przedstawia co to jest chili con carne. Wiem iż każdy ma swoją recepturę tego dania. Jadłam już je u wielu znajomych i nigdy nie smakowało tak samo. W mojej kuchni również często gości, podane zarówno z ryżem, kaszą, makaron jak i w tortili czy chlebku pita.
Podawana jest z tortillą meksykańską lub gotowanym ryżem. "
Ta defincja w skrócie przedstawia co to jest chili con carne. Wiem iż każdy ma swoją recepturę tego dania. Jadłam już je u wielu znajomych i nigdy nie smakowało tak samo. W mojej kuchni również często gości, podane zarówno z ryżem, kaszą, makaron jak i w tortili czy chlebku pita.
Składniki:
- 600 gr mielonego mięsa
- 600 gr mielonego mięsa
- 1 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka groszku i kukurydzy
- 500 ml sosu pomidorowego (nie koncentratu)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka - do smaku
- sól, pieprz
Wykonanie:
- 500 ml sosu pomidorowego (nie koncentratu)
- duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- pół łyżeczki mielonego kuminu
- łyżeczka słodkiej papryki
- ostra papryka - do smaku
- sól, pieprz
Wykonanie:
W garnku z grubym dnem podsmażamy drobno pokrojoną cebulę i czosnek, a
następnie dodajemy mięso, smażymy cały czas intensywnie mieszając. Gdy
mięso jest już usmażone dodajemy do garnka wszystkie pozostałe
składniki. Przykrywamy garnek i dusimy na małym ogniu przez ok. godzinę.
Danie można podawać z białym ryżem, bądź też samodzielnie.
większość w tę pogodę częstuje na blogach tą potrawą. nie dziwię się - syci, rozgrzewa i cudownie smakuje :]
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuń