SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżka oliwy lub masła
- 200g zielonej soczewicy
- liść laurowy
- 200g grzybów leśnych np podgrzybków, borowików
- cebula
- 1 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
- 1 łyżeczka świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
Przygotowanie krok po kroku:
- Soczewicę zalej wodą, dopraw niewielką ilością soli, dodaj 1-2 łyżki oliwy i liść laurowy i gotuj aż zacznie się rozpadać i wchłonie całą wodę. Odstaw do przestudzenia.
- Mąkę przesiej na stolnicy i zrób wgłębienie. Wlewaj do niego stopniowo wodę mieszając ją jednocześnie z mąką. Dodaj masło i zagnieć elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. W razie konieczności podsypuj mąką. Przykryj natłuszczoną folią lub ściereczką na 15 minut, by odpoczęło.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno. Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i czosnek. Zeszklij.
- Następnie dodaj pokrojone grzyby i podsmaż. Dodaj ugotowaną soczewicę, dopraw do smaku solą pieprzem i rozmarynem i podsmaż razem jeszcze chwilę do całkowitego odparowania płynów. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i wymieszaj. Zestaw z ognia i przestudź.
- Ciasto rozwałkuj i sklejaj pierogi nadziewając je przygotowanym farszem. Użyj ulubionego sposobu.
- Wrzucaj na osolony wrzątek i gotuj kilka minut od chwili wypłynięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz