Pyszne, chrupiące przekąski. Każdy je lubi, wszyscy sięgamy po małe zakąski. Warto więc przygotować coś zdrowego. Jak wiadomo sklepowe paluszki i słone przekąski są koszmarnie nie zdrowe a ich skład ie kończy się przez kilka linijek- zawierają mnóstwo soli, najbardziej niezdrowych utwardzonych olejów, dodatków smakowych itd. itd. Omijajmy w sklepie je szerokim łukiem i nawet nie spoglądajmy w ich stronę. Dziś przepis na przepyszne paluszki z mąki z ciecierzycy- zdrowe, smaczne, chrupiące- idealne! Polecam!
Przepis oryginalny znajdziecie pod tym linkiem, na blogu Zdrowa Kuchnia Sowy.
http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2015/04/pikantne-bezglutenowe-paluszki-serowe.html
SKŁADNIKI
-ok. 100 g ziemniaków ugotowanych wcześniej i zgniecionych na puree
-ok. 100 g
mąki z ciecierzycy
-30 g zimnego masła
-żółtko
- twardy ser żółty drobno starty
-przyprawy oraz np. sezam
PRZEPIS
Wszystkie składniki na ciasto: ziemniaki, mąkę, żółtko, masło,
ser, przyprawy, ziarna wrzucamy do miski i wyrabiamy ciasto. Warto włożyć je do lodówki na około 30 min, kiedy będzie twardsze i schłodzone łatwiej będzie nam formować paluszki. Z ciasta formujemy wałeczki i układamy na dużej blaszce. Pieczemy ok 15 min w 200C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz