1/2 szklanki KASZY
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
1 jajko
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 łyżka mąki ryżowej
1/2 łyżeczki soli morskiej ziołowej
szczypta pieprzu
ząbek czosnku
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną należy na drobnym sitku przelać
bieżącą wodą, następnie przelać wrzątkiem (dzięki temu nie będzie
miała gorzkiego posmaku). 1/2 szklanki kaszy zalewamy 1 szklanką
wrzątku (można lekko osolić) i gotujemy na najmniejszym ogniu pod
przykryciem (nie mieszając) ok.15 minut (do miękkości). Kaszę
studzimy.
2. Do ostudzonej kaszy dodajemy natkę
pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawiamy solą
morską ziołową i pieprzem. Całość mieszamy. Warto spróbować czy
odpowiednio doprawiliśmy przed dodaniem jajka i mąki.3. W miseczce roztrzepujemy widelcem jajko, dodajemy skrobię, mąkę i mieszamy do momentu aż nie będzie grudek. Wlewamy masę jajeczną do kaszy z tuńczykiem. Dokładnie wszystko ponownie mieszamy.
4. Formujemy małe kulki i je lekko spłaszczamy. Kotleciki pieczemy ok 30 min w 180C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz