SKŁADNIKI
- 50 g miękkiego masła
- 4 łyżki miodu lub ksylitolu
- 140 g masła orzechowego
- 1 jajko
- 230 g mąki orkiszowej
- 1/4 łyżeczki sody
Masło zmiksować z ksylitolem na jasną puszystą pianę. Dodać masło orzechowe i ubijać jeszcze chwilę. Wbić jajko i ponownie dokładnie zmiksować. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą. Zagnieść ciasto rękoma. Nie powinno się już kleić. Urywać kawałki ciasta i formować z nich kulki nieco większe od orzecha włoskiego i układać na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Zachować ok 4 cm odstępy między kuleczkami.Można zrobić wzorki na ciasteczkach lub użyć stempelków.
Piec przez ok 10-12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C, na górnych poziomach piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz