SKŁADNIKI
1 szklanka ziaren słonecznika (można zmieszać 3/4 szklanki ziaren słonecznika i 1/4 szklanki pestek dyni)
1/2 szklanki ziaren siemienia lnianego
3/4 szklanki migdałów lub orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki płatków owsianych pełnoziarnistych
10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego lub 4 czubate łyżki mielonych ziaren babki pełsznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu
5 łyżek oleju kokosowego lub dobrego oleju rzepakowego
- wszystkie składniki wymieszać łyżką w misce i odstawić na minimum 2 godziny lub dłużej (można na całą noc), aż ziarna wchłoną wodę i napęcznieją,
- piekarnik nagrzać do 180 stopni C bez termoobiegu,
- blaszkę keksową posmarować 1 łyżką oleju, włożyć zawartość miski i ugnieść łyżką, wyrównując wierzch,
- piec 60 minut, wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia, najlepiej na całą noc, inaczej chleb będzie się rozpadał,
- kroić po całkowitym wystudzeniu bardzo ostrym nożem. Chleb można przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz