Kalarepa zawiera sporo wartości odżywczych i przeciwutleniaczy.
Dostarcza witamin z grupy B, C, K, beta-karotenu i soli mineralnych:
wapnia, magnezu, żelaza i fosforu.
Jedna, średnich rozmiarów główka
kalarepy pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C.
Kalarepa zawiera luteinę, niezbędną do prawidłowego funkcjonowania
wzroku. Korzystnie wpływa na układ trawienny.
Dzięki zawartości włókien
roślinnych reguluje perystaltykę jelit i jest wykorzystywana w leczeniu
zaparć. W swoim składzie zawiera także cholagogę, która przyspiesza
wydzielanie żółci i usprawnia trawienie.
Kalarepa zaliczana jest do warzyw nieuczulających.
Wskazana jest także w diecie cukrzyków, ponieważ należy do
produktów bardzo wolno podnoszących cukier we krwi, a jednocześnie nie
jest kaloryczna. 100 gram kalarepy to 27 kalorii. Mimo iż jest odmianą
kapusty to prawie wcale nie zawiera cholesterolu.
Najwyższą wartością odżywczą charakteryzują się młode listki kalarepy,
które można wykorzystać jako składnik sałatek.
A u mnie dziś pyszna zupa krem z kalarepy- przepis już jutro :)
A chętnie również poznam wasze przepisy na kalarepkę, czekam na komentarze! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz