Składniki
- 250 g mąki orkiszowej (lub pszennej) pełnoziarnistej
- 4-5 łyżek nierafinowanego brązowego cukru (lub ksylitolu)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 100 g oleju kokosowego (twardego) lub zamiennie twardego masła
- Około 3-4 łyżki napoju ALPRO (lub wody) http://www.alpro.com/pl
- 3 białka
- truskawki
- 5 łyżek miodu
- Odrobinę stewii w pudrze do posypania ciasta
Mąkę przesiać, dodać pozostałe suche składniki i żółtka. Następnie dodać olej kokosowy (lub zamiennie masło) i zagniatać ciasto. W razie potrzeby należy dodać mleko (lub wodę) dopóki ciasto nie osiągnie pożądanej konsystencji. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 15-20 minut. Truskawki należy umyć i pokroić na mniejsze kawałki.
Po upływie 15-20 minut połowę ciasta wyjmujemy z lodówki i wykładamy nim blachę (wyłożoną papierem do pieczenia). Na ciasto wykładamy przygotowane truskawki równomiernie polewamy miodem. Białka ubijamy na sztywną pianę i układamy na truskawki. Całość posypujemy pozostałą częścią startego na tarce ciasta i wkładamy do piekarnika. Ciasto pieczemy w temp. 180 stopni przez około 20-30 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni. Kiedy ciasto ostygnie posypujemy odrobina stewii w pudrze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz