Czy istnieje żywność, którą można jeść bez ograniczeń, bez
obawy o zdrowie i figurę? Tak, to zielone warzywa liściaste. Zawierają
mnóstwo witamin (A, C, K, z grupy B), są bogate w niezbędne minerały
(wapń, żelazo, potas, magnez), a także przeciwutleniacze, które chronią
komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Obfitują w naturalne
związki fitochemiczne, które zabezpieczają tętnice przed stwardnieniem i
redukują stany zapalne związane z chorobami serca.
Zielone warzywa są również najlepszym źródłem naturalnych
azotanów zamienianych w organizmie na tlenek azotu, który obniża
ciśnienie krwi i pobudza krążenie. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że warzywa te wspomagają
pracę mózgu, zapobiegają depresji i zmniejszają ryzyko wielu schorzeń,
m.in. choroby Alzheimera. Do tego dodać jeszcze należy niewielką ilość
kalorii przy jednoczesnej obfitości w błonnik, co oznacza, że nawet
osoby na diecie odchudzającej mogą jeść je praktycznie bez ograniczeń. Dzisiaj chciałbym skupić się na trochę zapomnianych ale wracających na stoły warzywach- jarmuż i rukiew wodna.
Jarmuż
Właściwości jarmużu wciąż nie są dostatecznie doceniane.
Tymczasem to zielone warzywo nie tylko jest prawdziwą skarbnicą witamin
(A, B1, B2, B6, C, E, K, PP) i minerałów (żelazo, wapń, magnez, potas,
sód, fosfor, chlor, miedź, mangan), ale także przeciwutleniaczy
skutecznie zwalczających wolne rodniki, które przyczyniają się do
szybszego starzenia i rozwój nowotworów. Właściwości jarmużu wzmacnia
obecność glukozynolanów i kemferolu. Dzięki nim jest on wyjątkowo
skuteczny przeciwdziałając m.in. nowotworom płuc, żołądka, jelita
grubego, pęcherza moczowego, piersi, macicy i jajników.
Poza tym jarmuż chroni serce, obniża poziom cukru we krwi,
wzmacnia kości, zmniejsza stany zapalne w organizmie, stymuluje
produkcję czerwonych krwinek, uszczelnia naczynia krwionośne, zapobiega
miażdżycy i zakrzepom. Obecne w nim luteina i zeaksantyna pomagają
zapobiegać chorobom oczu i utracie wzroku w starszym wieku.
Jarmuż działa także antybakteryjne. Jest wyjątkowo skuteczny w
walce z bakteriami Helicobacter pylori, które są odporne na większość
antybiotyków.
Rukiew wodna
Rukiew wodna, zwana także rzeżuchą wodną, także ma
właściwości antynowotworowe. Szczególnie skuteczna okazała się w
zwalczaniu raka piersi. Wykazali to naukowcy z Wielkiej Brytanii. Po
podaniu jej pacjentkom chorym na raka sutka w ich krwi znacząco podniósł
się poziom białka odpowiadającego za blokowanie komórek nowotworowych.
Niewykluczone, że rukiew wodna zawdzięcza te działanie substancji o
nazwie izotiocyjanian fenetylu.
Już jedna porcja rukwi wodnej zapewnia dzienne
zapotrzebowanie na witaminę K, która pomaga regulować krzepliwość krwi,
zapobiega zapychaniu się tętnic, bierze także udział w likwidacji stanów
zapalnych związanych z występowaniem takich chorób przewlekłych.
Badania prowadzone w Irlandii wykazały, że regularne jedzenie tego
warzywa przez dwa miesiące obniża poziom trójglicerydów we krwi oraz
zmniejsza uszkodzenia DNA w białych krwinkach, co minimalizuje ryzyko
zachorowania na raka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz