Natka pietruszki jest wyśmienitą przyprawą, która nie tylko podkreśla
smak potraw, ale też zawiera wiele cennych minerałów mających korzystny
wpływ na nasze zdrowie.
Potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor to tylko niektóre
minerały występujące w zielonych listkach pietruszki. Lecznicze i
ozdobne właściwości pietruszki docenili już starożytni. Natka pietruszki uchodzi za jeden z najbardziej pożądanych pokarmów.
Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, pobudza wydzielanie
śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają też wzdęciom i
działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej
oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym.
Zielone listki pietruszki zawierają bardzo dużo witaminy C i
karotenu, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami – cząsteczkami
organicznych związków o jednym wolnym elektronie, które działają
destrukcyjnie i mogą niszczyć i uszkadzać komórki ważnych narządów
(serce, mózg, nerki).
Bogactwo minerałów i witamin
Wapń, magnez i potas zawarte w zielonych listach pietruszki doskonale
wpływają na układ krążenia. Żelazo zawarte w liściach pietruszki
pozwala skutecznie zwalczać anemię. Zjedzona na surowo nać zapobiega
również wydobywaniu się przykrych zapachów z jamy ustnej. Natka zawiera
także prowitaminę A, która ma wpływ na nasz wzrok, szczególnie o
zmierzchu. Dzienne zapotrzebowanie na witaminę C w organizmie mieści się
na jednej łyżce stołowej. Warto więc mieć w lodówce zamrożoną posiekaną
pietruszkę, by codziennie dodać ją jako przyprawę lub potraktować wręcz
jako „danie główne”. To szczególnie ważne w okresach, gdy organizm może być osłabiony, np. przesilenie wiosenne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz