SKŁADNIKI:
2 szklanki zielonej soczewicy
2 duże marchewki
200 ml passaty pomidorowej
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 liście laurowe
sól, pieprz
ok. 1,3 litra wody
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu z czerwonego wina
duża szczypta oregano
gałązka lubczyku (opcjonalnie)
natka pietruszki (opcjonalnie)
PRZEPIS
Na oliwie smażymy posiekaną cebulę i czosnek, nie dopuszczając do
zeszklenia. W międzyczasie płuczemy bardzo dokładnie soczewicę i
przekładamy na sitko. Do cebuli dodajemy liście laurowe i pokrojoną marchew. Mieszamy i
smażymy przez ok. 5 minut. Wrzucamy soczewicę i zmniejszamy ogień.
Mieszamy, dolewamy wodę. Gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy passatę, przyprawiamy solą, pieprzem i
oregano. Dodajemy ocet winny. Od siebie dodałam jeszcze gałązkę
mrożonego lubczyku i suszoną natkę pietruszki.
Próbujemy zupy, a jeśli jest potrzeba przeciskamy dodatkowy ząbek czosnku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz