SKŁADNIKI
- 400 g mąki kukurydzianej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g kukurydzy z puszki
- 2 jajka
- 400 g kefiru
- 2 łyżki oleju roślinnego lub topionego masła
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy proszek do pieczenia i sól. Dodajemy odsączoną kukurydzę.
- W wysokim naczyniu lub drugiej misce łączymy kefir z rozbełtanymi jajkami i topionym masłem/olejem.
- Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy ciasto trzepaczką lub ręką do dokładnego połączenia składników. Ciasto powinno być plastyczne.
- Formę (u mnie 18x20 cm) smarujemy odrobiną tłuszczu (np. 1/2 łyżeczki oleju) i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, wyrównując dokładnie wierzch.
- Tak przygotowany chlebek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy 30 minut w 200 stopniach do suchego patyczka. Wyciągamy z formy i studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz