Dziś przepis na pyszną babkę z mąki jaglanej. Bez cukru, tłuszczu, dodatków- a pyszna! Mąkę jaglaną możecie kupić już w większości sklepów ze zdrową żywnością lub zrobić ją z prażonej kaszy jaglanej. Idealnie nada się do tego młynek do kawy. Do ciasta zrobiłam również pyszną polewę z gorzkiej czekolady. Idealny zdrowy deser, czy nawet możemy skusić się na kawałek do porannej kawy.
SKŁADNIKI
3 jajka
pół szklanki ksylitolu
szklanka mąki jaglanej
łyżeczka olejku waniliowego
na polewę:
tabliczka gorzkiej czekolady 70 %
kilka łyżek mleka
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i
ubijamy na sztywną pianę.
Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Miksujemy wszystko.
Cały czas ubijając dodajemy ksylitol a po kolejnej chwili ubijania żółtka. Miksujemy wszystko.
Do jajek dodajemy olejek waniliowy i mąkę, mieszamy wszystko delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy do wyłożonej
papierem do pieczenia formy keksówki.
Pieczemy w 180st ok 20-30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz