SKŁADNIKI
Ciasto:
50 g otrębów owsianych - zmielonych z blenderze na mąk
100 g tartych migdałów
1/3 szklanki miodu
3 jajka
100 g czekolady, gorzkiej
50 ml oleju rzepakowego
Masa serowa:
500 g twarogu (u mnie Emiliki 0% tłuszczu)
2 jajko
1/2 szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy (proszek)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać olej i odstawić do lekkiego przestudzenia.
W dużej misce utrzeć na puszystą masę jajka z miodem, po czym dodać
czekoladę i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Na koniec wsypać
otręby oraz tarte migdały i wmieszać już łopatką.
2/3 powstałej masy przełożyć do blachy lub formy silikonowej. Na to ułożyć pokrojone truskawki. Teraz przygotujemy masę serową. Wszystkie składniki umieścić w blenderze i zmiksować. Masę serową wyłożyć na ciasto, po czym na wierzch nałożyć resztę ciasta, ja zrobiłam ,,łaty". Ciasto piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (160 przy termoobiegu).
bardzo lubię takie ciasta:)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami musiało być pyszne :)
OdpowiedzUsuń