Pyszna zielona zupa krem z zielonych szparagów. Jedzmy póki trwa sezon. Pyszne i zdrowe szparagi trzeba wykorzystać jak najbardziej intensywnie gdyż niedługo już znikną z ryneczków warzywnych :( Ale tymczasem delektujemy się smakiem :)
PRZEPIS
- 1 pęczek - zielonych szparagów
- 1 l - wywaru jarzynowego
- 2 łyżki - mascarpone
- 2 łyżki - soku z cytryny
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 1 łyżka - mąki ziemniaczanej
Szparagi starannie umyć, odciąć główki i odłożyć na bok. Wywar
jarzynowy postawić na gazie i wrzucić do niego szparagi pokrojone na
kawałki. W mniejszym garnku zagotować wodę, wsypać trochę soli i
szczyptę cukru. Wrzucić główki szparagów, zblanszować, po czym przełożyć
do zimnej wody z lodem. Odcedzić. Reszta szparagów musi gotować się do
miękkości. Gdy zaczną się rozpadać, zmiksować na gładki krem (jeśli
blender nie poradził sobie z włóknami, trzeba przetrzeć przez sito).
Dodać serek mascarpone, wymieszać. Zdjąć z ognia. Doprawić solą,
świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zagęścić mąką
ziemniaczaną, rozpuszczoną w odrobinie zimnej wody.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz