PRZEPIS
SKŁADNIKI
Na biszkopt:
5 jajek;
szklanka cukru;
szklanka maki pszennej;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
1 budyń śmietankowy.
Na masę cytrynową:
2 budynie śmietankowe;
1 galaretka cytrynowa;
1 cytryna;
25 dag masła lub margaryny.
Na masę śmietanową:
500 ml śmietanki 36%;
1 galaretka cytrynowa.
Na poncz:
0,5 l przegotowanej wody;
sok z 1 cytryny;
2 łyżki cukru;
herbatniki;
polewa czekoladowa lub lukier na wierzch.
WYKONANIE
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy
porcjami cukier. Następnie dolewamy żółtka i dalej miksujemy. Mąkę z proszkiem
przesiewamy. Obroty miksera zmniejszamy do najmniejszych i powoli dodajemy mąkę
oraz budyń. Gdy składniki się połączą, ciasto przelewamy do formy (33x25cm).
Pieczemy 30 minut w temperaturze 160 stopni. Zostawiamy do ostudzenia. Teraz możemy zabrać się za robienie masy cytrynowej.
Gotujemy budynie na 0,5 litra wody. Do gorącego budyniu dodajemy suchą
galaretkę. Energicznie mieszamy, aby galaretka się rozpuściła. Do masy dodajemy
sok z całej cytryny - mieszamy. Gdy
masa wystygnie, miksujemy ją z masłem lub margaryną. Wykładamy na nasączony
biszkopt (wszystkie składniki na poncz rozpuszczamy w wodzie). Teraz pora na piankę śmietanową. Galaretkę rozpuszczamy w
0,5 szklance wody. Zostawiamy, aby przestygła, ale nie stężała. Śmietanę
ubijamy i łączymy z galaretką. Wykładamy na masę cytrynową. Na wierzchu
układamy herbatniki nasączone ponczem. Ciasto możemy polać polewą czekoladową
lub polukrować. Ciasto najlepsze jest następnego dnia.
pyszne ciasto ..uwielbiam.
OdpowiedzUsuńpolecam ciasto delicja..pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/moja-delicja.html