Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa i masło kakaowe. Wyjątek stanowi tu biała czekolada, której zaledwie około 1/3 stanowi masło kakaowe.
Czekolada jest produktem kalorycznym. 100 gram tego produktu, dostarcza średnio około 600 kcal. Zawiera węglowodany, białka i tłuczce roślinne, które redukują wysoki poziom cholesterolu.
Niewątpliwie, najzdrowszą okazuje się być gorzka czekolada. Jest ona naturalna bez innych dodatków, jak np. mleczna czy deserowa. Zawiera bogate w różne pożyteczne substancje kakao i masło kakaowe.
Witaminy
- A – antyoksydant, pozytywnie wpływa na skórę i błony śluzowe oraz na wzrok
- E - „witamina młodości”, również dobrze działa na skórę oraz na płodność
- B2 – usprawniająca pracę układu nerwowego, oczu, śluzówek
- B3 (PP) - „witamina uszczęśliwiająca nerwy”, obniża cholesterol, bierze udział w tworzeniu krwinek czerwonych
- B6 – sprzyja prawidłowemu działaniu układu nerwowego, mięśni, zapobiega tworzeniu się kamieni w organizmie, ma dobry wpływ na odporność i układ sercowo-naczyniowy
- B12 – zapobiega rozwojowi niedokrwistości, bierze udział w wytwarzaniu struktur chroniących komórki nerwowe oraz w procesie odtwarzania kodu genetycznego
- M (kwas foliowy) – wpływa na dobre samopoczucie i prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, chroni m.in. przed nowotworami macicy, zapobiega niedokrwistości
- Żelazo – zapobiegające niedokrwistości
- Magnez i potas – zapobiegają bolesnym kurczom mięśni, normują pracę serca, działają kojąco na nerwy, magnez dodatkowo bierze udział w ogromnej ilości reakcji biologicznych w organizmie
- Cynk – wpływa ochronnie na komórki organizmu i na naczynia krwionośne, bierze udział w normalizacji pracy serca i poziomu cholesterolu, wpływa na szybsze gojenie się ran, wykazano lecznicze działanie cynku w chorobie wrzodowej żołądka, trądziku i innych chorobach skóry, reumatyzmie
- Selen – chroni komórki skóry, czerwone krwinki i serce, wpływa na prawidłowy stan włosów
- Miedź – świetna broń przeciw wolnym rodnikom, wpływa ochronnie na komórki nerwowe i skórę, poprawia stan włosów, bierze udział w przewodzeniu impulsów nerwowych
- Fosfor – wpływający na prawidłowy stan kośćca, poprawiający pracę mięśni, bierze udział w licznych reakcjach w organizmie
- Wapń – zapobiega drżeniom mięśni, bierze udział w kościotworzeniu, łagodzi objawy alergii, przyspiesza krzepnięcie krwi
- Polifenole – działają rozkurczająco na naczynia krwionośne, przez co ułatwiają przepływ krwi, a dodatkowo zapobiegają tworzeniu się skrzepów krwi i obniżają cholesterol
- Flawonoidy – to te same substancje, które odnajdziemy w czerwonym winie, antyoksydanty, chronią naczynia krwionośne, zapobiegają zmianom miażdżycowym, wspomagają odporność organizmu, regulują napięcie mięśni
- Kofeina – stymuluje organizm, m. in. pobudza układ nerwowy, usprawnia myślenie, niweluje zmęczenie, polepsza nastrój, przyspiesza pracę serca, poprawia perystaltykę jelit
- Serotonina – mająca działanie antydepresyjne, regulujące sen, tętno i temperaturę ciała, poprawia nastrój
- Teofilina – rozszerza naczynia krwionośne, działa lekko moczopędnie, działa rozkurczająco na drogi żółciowe
- Teobromina – uspokaja chaos myślowy, działa lekko moczopędnie, przeciwkaszlowo (lepiej niż kodeina!)
- Fenylotylamina, która stymuluje wydzielanie endorfin, tzw. „hormonów szczęścia”, które poprawiają nastrój, łagodzą stresy i działają euforyzująco.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz