PRZEPIS
Ciasto:
pół szklanki wody
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować, zamieszać, by cukier się rozpuścił, odstawić do wystygnięcia.
5 jaj - osobno białka i żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier. Potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną mieszankę z wody, oleju, kakao i cukru.
Wylewamy na blachę o wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40minut do suchego patyczka.
Gdy ostygnie, ciasto kroimy na 2 placki.
Krem z serka:
500g serka waniliowego (może być twarożek, taki jak do sernika, zmielony 2razy)
200g masła
6 łyżek cukru
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli serek, dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Dodatkowo:
800g dżemu z czarnej porzeczki
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
pół litra śmietany 30%
4 pełne łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec serek.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu.
Na dżem masę z serka. Potem kolejny blat ciasta, znowu dżem i na górę bitą śmietanę.
Wierzch posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru
Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować, zamieszać, by cukier się rozpuścił, odstawić do wystygnięcia.
5 jaj - osobno białka i żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier. Potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną mieszankę z wody, oleju, kakao i cukru.
Wylewamy na blachę o wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40minut do suchego patyczka.
Gdy ostygnie, ciasto kroimy na 2 placki.
Krem z serka:
500g serka waniliowego (może być twarożek, taki jak do sernika, zmielony 2razy)
200g masła
6 łyżek cukru
Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli serek, dokładnie mieszamy, by nie było grudek.
Dodatkowo:
800g dżemu z czarnej porzeczki
Krem z bitej śmietany i mascarpone:
pół litra śmietany 30%
4 pełne łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec serek.
Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu.
Na dżem masę z serka. Potem kolejny blat ciasta, znowu dżem i na górę bitą śmietanę.
Wierzch posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz