niedziela, 9 marca 2014

Porzeczkowiec najpyszniejszy !

Kolejne pyszne ciasto z cyklu ,, ciasta na niedzielę". Fakt jest pracochłonne oraz niestety kaloryczne, ale smak wynagradza wszystko. Koniecznie wypróbujcie a zachwyt rodziny gwarantowany! :)

PRZEPIS

Ciasto:
pół szklanki wody
3/4 szklanki oleju
6 łyżek kakao
1 szklanka cukru

Wszystkie składniki włożyć do garnka, zagotować, zamieszać, by cukier się rozpuścił, odstawić do wystygnięcia.

5 jaj - osobno białka i żółtka
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki cukru pudru

Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy powoli cukier. Potem żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy wystudzoną mieszankę z wody, oleju, kakao i cukru.
Wylewamy na blachę o wymiarach wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 30-40minut do suchego patyczka.
Gdy ostygnie, ciasto kroimy na 2 placki.

Krem z serka:
500g serka waniliowego (może być twarożek, taki jak do sernika, zmielony 2razy)
200g masła
6 łyżek cukru

Masło miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy powoli serek, dokładnie mieszamy, by nie było grudek.

Dodatkowo:
800g dżemu z czarnej porzeczki

Krem z bitej śmietany i mascarpone:
pół litra śmietany 30%
4 pełne łyżki serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i na koniec serek.

Na pierwszy blat ciasta wykładamy połowę dżemu.
Na dżem masę z serka. Potem kolejny blat ciasta, znowu dżem i na górę bitą śmietanę.
Wierzch posypujemy wiórkami gorzkiej czekolady.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz