Oczywiście w sklepach można kupić gotowy ajwar ale polecam wykonanie własnego- smak wyśmienity. Ajwar jest bardzo uniwersalny. Ja dodaję go do zup, makaronów, jako dodatek do kanapek, mięs oraz jako sos pasuje do wszystkiego. Zapraszam na przepis.
Składniki:
- 6 czerwonych papryk
- 2 nieduże bakłażany
- 1 mała, ostra papryka
- 2 łyżki octu
- łyżeczka miodu
- ząbek czosnku
- sól i pieprz
- oliwa
Przygotowanie:
- Papryki pokroić na ćwiartki a bakłażany na grube plastry lub na ćwiartki. Warzywa delikatnie smaruje oliwą, solę i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nagrzanym do temeparatury 180 stopni przez około 30 minut, papryki powinny być lekko czarne na końcach ale nie całe spalone.
- Upieczone papryki obieram ze skórki i przekładam do miski wraz z bakłażanami. Dodaję ząbek czosnek, ocet, miód, sól oraz pieprz i wszystko krótko blenduję. Kiedy jest już odpowiednio doprawiony, przekładam go do słoika i wstawiam do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz