Dlaczego warto spożywać cieciorkę?
Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.
Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku:
- bólów głowy oraz gardła,
- niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
- wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
- podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
- a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę)
PRZEPIS
- szklanka ugotowanej ciecierzycy
- 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę
- 1 cebula, drobno posiekana
- pół szklanki warzywnego bulionu
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- sól, świeżo mielony pieprz
- natka pietruszki do posypania
- Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony
czosnek i cebulkę, dodajemy pomidory .Podlewamy bulionem i dusimy na
małym ogniu do zgęstnienia i odparowania wody. Dodajemy przyprawy do smaku, ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze
3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz