poniedziałek, 17 marca 2014

Cieciorka w sosie pomidorowym

Pyszna i wartościowa cieciorka. Można z niej wyczarować danie obiadowe czy tak popularny humus. Dziś propozycja obiadowa- cieciorka w sosie pomidorowym. U mnie podana z kaszą pęczak i warzywami. Samo zdrowie :) Zamieszczam również kilka informacji odżywczych o ziarnach ciecierzycy dla tych którzy jeszcze nie znają lub nie są przekonani do jej wykorzystania- zapewniam jest bardzo zdrowa i odżywcza i pyszna!


Dlaczego warto  spożywać cieciorkę?  

Cieciorka ma mnóstwo cennych składników odżywczych. Jest bogata w mikroelementy i witaminy, takie jak: fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Warto docenić  jej właściwości, gdyż może okazać się pomocna w przypadku wielu schorzeń. W celach leczniczych wykorzystuje się zarówno ziarna tej rośliny, jak i jej liście.  

Spożywanie ugotowanych ziaren cieciorki bywa pomocne w przypadku:


  • bólów głowy oraz gardła,
  • niedoborów witamin i minerałów (podnosi odporność organizmu),
  • wypadania włosów i łamliwości paznokci (zawiera dużo cynku),
  • podwyższonego poziomu we krwi cholesterolu,
  • a nawet – leczenia cukrzycy (ze względu na dużą zawartość błonnika, pomocnego w przypadku wrażliwości na insulinę)

PRZEPIS

  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • 400 g pomidorów, pozbawionych skórki i pokrojonych w kostkę
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • pół szklanki warzywnego bulionu
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 
  • 3/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • natka pietruszki do posypania
  •  
    Na rozgrzanym oleju smażymy pokrojony czosnek i cebulkę, dodajemy pomidory .Podlewamy bulionem i dusimy na małym ogniu do zgęstnienia i odparowania wody. Dodajemy przyprawy do smaku, ciecierzycę i podgrzewamy jeszcze 3 minuty. Przed podaniem posypujemy danie drobno posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz