Składniki:
- 200g twarogu
- 10 łyżek otrąb (pszenne i owsiane)
- 3 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- garść sezamu, garść pestek dyni i słonecznika
Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić ser, żółtka, wsypać sól, proszek do pieczenia, ziarna i otręby. Dokładnie zmiksować. Kiedy wszystkie skąłdniki się połączą, wmieszać delikatnie białka. Masę przełożyć do keksówki i piec w temperaturze 180oC przez około 30-40 minut.
no proszę! kto by pomyślał, że z takich składników można wyczrować chleb? ;)
OdpowiedzUsuńwitam, czy zamiast twarogu można użyć jogurtu greckiego?
OdpowiedzUsuńWitam. Dziś zrobiłam chlebek z tego przepisu. Jest niesamowicie smaczny, dodałam tylko garść słonecznika i prażoną cebulkę. W środku jest wilgotny, pewnie od twarogu więc nawet nie trzeba go smarować masłem. Polecam. :-)
OdpowiedzUsuń