wtorek, 4 lutego 2014

Dietetyczny twarogowy chleb

Pyszny dietetyczny i zdrowy chlebek.

Składniki:
  • 200g twarogu
  • 10 łyżek otrąb (pszenne i owsiane)
  • 3 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • garść sezamu, garść pestek dyni i słonecznika

Wykonanie:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. W osobnej misce umieścić ser, żółtka, wsypać sól, proszek do pieczenia, ziarna i otręby. Dokładnie zmiksować. Kiedy wszystkie skąłdniki się połączą, wmieszać delikatnie białka. Masę przełożyć do keksówki i piec w temperaturze 180oC przez około 30-40 minut.


3 komentarze:

  1. no proszę! kto by pomyślał, że z takich składników można wyczrować chleb? ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, czy zamiast twarogu można użyć jogurtu greckiego?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Dziś zrobiłam chlebek z tego przepisu. Jest niesamowicie smaczny, dodałam tylko garść słonecznika i prażoną cebulkę. W środku jest wilgotny, pewnie od twarogu więc nawet nie trzeba go smarować masłem. Polecam. :-)

    OdpowiedzUsuń