Ciasto francuskie jest genialne! Uwielbiam z nim eksperymentować. Lubię zarówno na słodko jak i słona. Zapewne w najbliższym czasie pojawią się na blogu różne przepisy (nie tylko jak dziś deserowe) z wykorzystaniem ciasta francuskiego. Jest niesamowicie szybkie i proste w przygotowaniu. I jak zwykle proszę o wasze sprawdzone przepisy z wykorzystaniem tego ciasta :)
Składniki:
ciasto francuskie
jabłka
cukier trzcinowy
cynamon
jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Przepis:
Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na kwadraty. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę i układamy na środku każdego kawałka ciasta i posypujemy cynamonem i cukrem. Zwijamy rogi do środka i zlepiamy ciasteczka w formie koperty. Smarujemy jajkiem i znów posypujemy cukrem (najlepiej brązowy). Pieczemy w nagrzanym do 200C piekarniku przez ok 15 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz