środa, 29 stycznia 2014

FASZEROWANA PAPRYKA

Faszerowane i zapiekane warzywa są pyszne. Smakują zarówno dobrze prosto z piekarnika jak i poźniej np. podane na kolacje. Są zdrowe jeśli do nadzienia dodamy zdrowe mięso czy np. soczewicę. Ja faszeruję najczęściej cukinię, bakłażany, pomidory czy właśnie papryki. Podaję je dodatkowe z bukietem warzyw i sosem. Dziś z sosem pomidorowym :) Polecam przygotowanie takiej witaminowej bomby na brzydki i pochmurny dzień- lepszy nastrój gwarantowany :)

SKŁADNIKI
papryka
50 g mięsa mielonego drobiowego
50 g kaszy owsianej ugotowanej
czosnek
cebula
przyprawy
sos pomidorowy (zblendowane pomidory z przyprawami + warzywa jako dodatek)


Podsmażyć cebulę na odrobinie oliwy, pod koniec smażenia dodać czosnek.
Papryce odciąć czapeczkę z szypułką i wyjąć gniazdo nasienne. Mięso mielone wymieszać z cebulą, przyprawami, ziołami i kaszą. Powstałym farszem nadziać paprykę i przykryć ,,czapeczką". Posmarować oliwą, żeby ładniej się piekła.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz